Fördelar och nackdelar med en bakmaskin

Funderar du på om det är dags att köpa en bakmaskin? En bakmaskin kommer med otroligt många fördelar, speciellt om du jämför med att köpa bröd eller bullar i påse från affären. Genom att ha koll på vilka fördelar och nackdelar det finns med en bakmaskin så kommer det att vara lättare för dig att ta ett välgrundat beslut om huruvida du är i behov av en sådan maskin eller inte.

Allt fler människor har börjat förstå fördelarna med bakmaskinen och populariteten växer. Det har blivit enklare att baka bröd som smakar precis som på bageriet och kanelbullarna blir inte längre stenhårda och små. Här nedan har vi samlat alla fördelar (och nackdelar) med den klassiska bakmaskinen. Vi börjar med fördelarna!


Fördelar med en bakmaskin

Som tidigare nämnt finns det många fördelar med att använda en bakmaskin när du ska baka bröd, bullar eller vad helst det må vara.

  • • Med hjälp av en bakmaskin så kan du spara in en hel del pengar. Om du räknar kostnaderna för ingredienserna och energin som det kommer att krävas så sparar du in cirka 50 % jämfört med om du hade gått ner till bageriet och köpt ett likadant bröd.
  • • Genom att göra ditt bröd på egen hand så får du ett bröd som är mycket mer hälsosamt. Hembakat är betydligt ”friskare”, eftersom du inte har lagt ner några onödiga tillsatser. Här har du möjlighet att själv bestämma vad som ska finnas i ditt bröd och vilket typ av mjöl du vill använda dig av.
  • • Vi ska inte sticka under stol med att hembakat bröd också är mycket godare och med en bakmaskin så behöver du inte göra speciellt mycket själv. Maskinen sköter jobbet åt dig och det enda du behöver göra är att välja vilka ingredienser du vill använda dig av.

Nackdelar

Hur är det då med nackdelar? Finns det några sådana? Jo då, det finns nog några saker som kan vara lite knöliga med en bakmaskin också.

  • • En bakmaskin är relativt stor och den kommer därför att ta upp en hel del utrymme i ditt kök. Du kommer också behöva se till att du har en bra arbetsyta omkring bakmaskinen, för att du ska kunna arbeta på ett effektivt sätt.
  • • Ett hembakat bröd kommer inte att hålla sig fräscht lika länge, men om detta ska ses som en nackdel eller inte beror på vem man frågar. Orsaken till den korta hållbarheten är för att du inte tillsatt något konserveringsmedel, vilket egentligen är något mycket positivt. Du kan förlänga brödets livslängd genom att förhindra att det kommer i kontakt med luft, t.ex. genom att förvara det i en pappåse.
  • • Ett bröd som du köper i affären är redan skuret i fina skivor. Brödet är således klart för brödrost eller för att bara bre med smör och äta. Ett hembakat bröd är inte skuret i skivor och du kan behöva skära vid varje tillfälle som du ska ha en skiva. Använd dig av en brödkniv så blir det lättare.